Pecorino, víno nebo sýr?

Vlastně obojí! Ano pecorino znamená vlastně ovečka.. a je to název pro tradiční tvrdý sýr z Itálie, zejména pak z regionu Sardínie a Toskánsko. Pecorino je ale i název málem ztracené a zapomenuté odrůdy révy vinné z oblasti Marche. To že itálie má stovky lokálních odrůd, které nejsou známé se ví, ale o pecorinu se toho popravdě nikde moc nedočtete. V minulosti to byla velmi rozšířená odrůda révy v regionu Marche a Abruzzo, ale postupně ji nahradila více plodící odrůda Trebbiano. Když už se myslelo, že Pecorino zcela vymizelo, našla se jedna zapomenutá a zanedbaná vinice s touto odrůdou. Začala tedy obnova a nyní se opět v malém vyskytuje a nově vysazuje. Je totiž dosti unikátní. Barvou spíše tmavší, slámově žlutou, s vůní akátu a jasmínu, lékořicí a často s minerálním závěrem. Kyselina je většinou vyšší, aby dobře vyvážila vysokou cukernatost hroznů, víno se ale dělá suché. Jedinou uznanou apelací je Offida DOC. V regionu se často mísí s odrůdami Passerina a Trebbiano.

A proč se vlastně jmenuje Pecorino, stejně jako ten sýr? No údajně, protože to byla oblíbená pochoutka pro ovce, když náhodou zaběhly z kopců dolů do vinic. JInak se ale shodou okoností k sýru pecorino výtečně hodí!

Tak jestli si chcete tuto odrůdu zkusit, neváhejte objednat to naše od výrobce Villa Prandone.

pecorino poster

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.