Pecorino, víno nebo sýr?

Vlastně obojí! Ano pecorino znamená vlastně ovečka.. a je to název pro tradiční tvrdý sýr z Itálie, zejména pak z regionu Sardínie a Toskánsko. Pecorino je ale i název málem ztracené a zapomenuté odrůdy révy vinné z oblasti Marche. To že itálie má stovky lokálních odrůd, které nejsou známé se ví, ale o pecorinu se toho popravdě nikde moc nedočtete. V minulosti to byla velmi rozšířená odrůda révy v regionu Marche a Abruzzo, ale postupně ji nahradila více plodící odrůda Trebbiano. Když už se myslelo, že Pecorino zcela vymizelo, našla se jedna zapomenutá a zanedbaná vinice s touto odrůdou. Začala tedy obnova a nyní se opět v malém vyskytuje a nově vysazuje. Je totiž dosti unikátní. Barvou spíše tmavší, slámově žlutou, s vůní akátu a jasmínu, lékořicí a často s minerálním závěrem. Kyselina je většinou vyšší, aby dobře vyvážila vysokou cukernatost hroznů, víno se ale dělá suché. Jedinou uznanou apelací je Offida DOC. V regionu se často mísí s odrůdami Passerina a Trebbiano.

A proč se vlastně jmenuje Pecorino, stejně jako ten sýr? No údajně, protože to byla oblíbená pochoutka pro ovce, když náhodou zaběhly z kopců dolů do vinic. JInak se ale shodou okoností k sýru pecorino výtečně hodí!

Tak jestli si chcete tuto odrůdu zkusit, neváhejte objednat to naše od výrobce Villa Prandone.

pecorino poster